Het passieverhaal in de muziek met medewerking door dhr Emile Engel

Donderdag 28 maart 2019

In de aanloop naar Pasen verzorgt dhr. Emile Engel aan de hand van een beeldpresentatie een algehele inleiding over het ontstaan van passiemuziek en over de Matthäus Passion in het bijzonder.

Hij zal ingaan op het verschil tussen de Johannes Passion en de Matthäus Passion. Bij de presentatie komen het gebruik van de recitatieven, aria’s, koralen en koorwerken aan de orde, met gebruikmaking van pianospel. Wat maakt de Matthäus Passion zo bijzonder voor de toehoorder en waarom raakt juist de Matthäus Passion de gevoelige snaar bij het publiek? Met muziekvoorbeelden is er aandacht voor symboliek en getallenleer, zo vaak voorkomend bij Bach. Deze voorbeelden helpen om meer begrip te ervaren voor wat Bach in zijn compositie bedoelde, zowel religieus als muzikaal. Ook wordt er gekeken naar de ‘kruisvorm’, die onderliggend door Bach als uitgangspunt is genomen voor het schrijven van dit monumentale werk.

Op toegankelijke wijze zal Emile Engel deze avond, zowel kenners als ‘onbekend-met-Bach’, meer inzicht geven in dit schitterende meesterwerk van Bach. Bezoekers mogen zelf meedoen door een kort gedeelte te zingen. Voorkennis is hierbij niet noodzakelijk.

Sinds 2007 dirigeert Emile Engel in samenwerking met Vocaalensemble Ex Arte en barokorkest Concerto Barocco jaarlijks op Goede Vrijdag de Johannes Passion van J.S Bach in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent.

 

Toegang gratis (vrijwillige bijdrage).

Koffie/thee € 1,- U bent van harte welkom!

Leiding Dhr. Emile Engel

Locatie Johanneshof

Datum    donderdag 28 maart, tijd 20.00 – 22.00 uur

 

Info:  Sjors Tamminga, 0544-37 27 52,
mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl

 

 

Share