De visie van Rembrandt – Dr. Sophie Oosterwijk 2019 Het jaar van Rembrandt!

Op   donderdag 17 oktober de eerste avond van het seizoen van Vorming en Toerusting. Een avond over werk van Rembrandt. Mevrouw Oosterwijk was al eerder bij ons in de Johanneshof. Ze vertelde ons toen over Jeroen Bosch en een andere avond over Jan van Eyck. Enthousiast, en met humor.

Deze avond vertelt ze met name over ‘historiestukken’ die Rembrandt schilderde. Historiestukken vormen een speciaal genre in de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Ze waren bedoeld voor de echte kenners, die hiermee blijk wilden geven van hun goede smaak. Bovendien moesten deze schilderijen vaak een moralistische boodschap uitdragen. Of simpeler gezegd, je moest er wat van meenemen.

Favoriete onderwerpen haalde de schilder vaak uit de Bijbel, de klassieke oudheid en  de mythologie. En dan het meest dramatische moment uit zo’n verhaal. Dat was wat! Dat moest de kijker treffen!

Waar veel schilders dus voor drama gingen ontwikkelde Rembrandt een eigen stijl. Hij wil meer aandacht geven aan het psychologisch inzicht in de karakters die worden afgebeeld. Meer aandacht voor de situatie waarin ze zich bevinden.

Heel soms schildert hij zichzelf in een bijbels tafereel. Zoals hieronder. Hij staat bij de doorboorde voeten van Jezus aan het kruis. Ik denk dan: Wat dacht hij toen hij dit schilderde?  Wat ging er in hem om ?

Op 17 oktober zullen er ongetwijfeld schitterende schilderijen aan bod komen. Met uitleg van een gedreven kunstkenner. Noteer de datum vast.

 

Namens V en T, Marja Koster

Share