Bijzondere kerkdienst rond 75 jaar bevrijding

Zondag 3 mei is er een bijzondere kerkdienst vanuit de Johanneskerk in het teken van 75 jaar bevrijding. De online kerkdienst, die begint om 10.00 uur, is te volgen via ‘kerkdienstgemist.nl’ bij ‘PKN Lichtenvoorde’. Deze keer is er medewerking van een bijzondere gast. Nog voor de corona-lockdown ging ds. Hans Hinkamp op bezoek bij mevrouw Mia Lelivelt. Hij had met haar een interview, over hoe zij (toen als 15 jarige) de oorlog en opvang van de vele onderduikers in huize Lelivelt heeft ervaren. Het interview zal in delen te zien zijn in de kerkdienst.

Mia Lelivelt (1925) zat samen met haar vader Martin Lelivelt in het verzet in de achterhoek. Ze verbergen mannen die naar Duitsland moeten om te werken en tientallen Geallieerde vliegers die over de grens geholpen moeten worden. Vader Martin wordt in 1944 opgepakt en gearresteerden geëxecuteerd. Het heeft haar diep geraakt. Mia Lelivelt heeft nog steeds contact met kinderen en kleinkinderen van de tientallen militairen die het gezin heeft geholpen. Tot op de dag van vandaag is zij heel hartelijk en begaan met mensen die het moeilijk hebben. Een bijzondere vrouw.

Muzikaal is er inbreng van Johan Meerdink op klarinet en Bas Tieltjes op piano, met passende muziek. Ds. Hans Hinkamp zal een in een korte overdenking stof tot nadenken aanreiken bij deze ingetogen en ook bemoedigende dienst. Vrijheid is een reden tot dankbaarheid. Maar het is ook een uitdaging en een bron van zorg. Zeker in de huidige ervaren we soms nadrukkelijk hoe zwaar het kan zijn als je vrijheid wordt ingeperkt, ook al is het om een andere reden. Al met al: de moeite waard om in te schakelen bij deze bijzondere kerkdienst.