Donderdag 21 maart: geloven in eigen taal

Regelmatig klinkt de opmerking dat de streektaal, het Nedersaksisch, een uit stervende taal is. Maar wie zich er wat meer in verdiept zal ontdekken dat er de laatste jaren juist heel veel belangstelling voor is en dat er verrassend veel nieuwe initiatieven en ontwikkelingen zijn. De eigen taal leeft en vele streek taalliefhebbers en organisaties geloven hier heilig in.

Eén van die organisaties is de werkgroep Dialect en Religie, verbonden aan het Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers (ECAL). Als lid van deze werkgroep zal ds. Hans Hinkamp vertellen over de waarde en de kracht van de streektaal op het gebied van religie of zingeving. Hij gaat in op de rol van de streektaal in zijn eigen kerkelijk werk als predikant en geeft, aan de hand van diverse vertaal voorbeelden, een kijkje in de kunst van het vertalen van religieuze teksten.

De werkgroep zorgt voor passende teksten voor kerkdiensten in de streektaal, zowel Bijbelgedeelten als liederen. Zoals ds. Hinkamp het zelf omschrijft: ‘Monnikenwerk en soms een heidens karwei.’ Of u nu wel of niet de streektaal spreekt of verstaat: iedereen is van harte welkom! Toegang gratis (vrijwillige bijdrage) Consumpties voor eigen rekening Datum: donderdag 21 maart 2024, 20.00 – 22.00 uur Info: Sjors Tamminga, 0544-37 27 52, mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl

Maandag 18 maart ‘Kom es an!’-middag: Pubquiz!

Wie weet waar Abraham de mosterd vandaan haalde? Het zou zomaar kunnen, dat deze vraag gesteld wordt tijdens de pubquiz senior-editie. De quizmasters deze middag zijn Rinus te Kronnie en Wim Rutgers. Benieuwd hoe het met uw kennis is gesteld? Kom dan an op maandag 18 maart. De middag begint om 14.30 uur met een kopje koffie of thee en is gratis. Wie wil, kan ons bij de uitgang steunen met een gift.

3 maart AKZ-dienst in de streektaal

Zondag 3 maart is er een AKZ-kerkdienst in de streektaal. We volgen deze keer het leesrooster en ontdekken een kant van Jezus die we niet zo vaak zien. Bij onrecht kan hij flink tekeergaan!

Het komt terug in de woorden uit de dialectvertaling van de werkgroep Dialect en Religie: ‘Van touw maken hee zich ne zwöppe en joog ze allemaole den tempel uut. Het geld van de wisselaars flaeren hee veur de grond en de taofels kieperen hee umme.’

Of het er in de Johanneskerk ook zo aan toe zal gaan? Waarschijnlijk niet. Maar je weet maar nooit! Natuurlijk is de samenzang ook in de streektaal. Er zijn in de afgelopen periode weer mooie vertalingen ver- schenen, dus die komt zeker aan bod.

Stiltewandeling 2 maart

De vorige stiltewandeling (in januari) is bij de wandelaars weer goed bevallen. Ook in de winter kan het heerlijk wandelen zijn. Misschien dat we nu al de eerste tekenen van het voorjaar mogen ontdekken? Dus jas aan en … gaan! Als het weer echt niet goed is, gaat het niet door en doen we iedereen die zich opgegeven heeft bericht.

Het is een heel mooie ervaring om in een groep in stilte te genieten van de mooie Achterhoekse natuur. Het wandeltempo is iets minder dan vijf km/uur. We beginnen altijd met een gedicht ter bezinning en wandelen deze keer zo’n drie kwartier in stilte. Op onze pauzeplek staat de koffie met wat lekkers voor ons klaar. Na de pauze lopen we in ongeveer een half uur samen terug naar de startplaats.

Vertrek: Om 13.00 uur verzamelen we in de Johanneshof. Van hieruit rijden we gezamenlijk naar het beginpunt van de wandelroute. Waar precies? Dat laten we graag een verrassing zijn. Kosten voor koffie (en/of iets voor bij de koffie) zijn voor eigen rekening. Opgeven uiterlijk de dag voor de wandeling, via: info@pkn-lichtenvoorde.nl. Het doorgaan van de wandeling is afhankelijk van het weer.

Maandag 19 februari ‘Kom es an’ middag

De eerste ‘Kom es an’ middag van dit jaar heeft als thema kerken wereldwijd. Deze keer gaan we op pad langs kerken wereldwijd. Onze reisleider is de heer Bert Idema die tijdens zijn vakanties talrijke foto’s maakte van kerkgebouwen. Hij laat ze ons graag zien en hij vertelt er graag over. De middag begint om 14.30 uur en in de pauze is er gelegenheid om wat te drinken. De middag is gratis, maar bij de uitgang is er de mogelijkheid om ons te steunen met een gift.

Donderdag 15 februari de liedboeksessions

Wim Ruessink en Johan Klein Nibbelink hebben samen een enorme staat van dienst als het gaat om het begeleiden, uitvoeren en componeren van kerkmuziek. Zij gingen aan de slag met een aantal liederen uit het Liedboek. Op deze avond nemen beide heren ons mee op een muzikale ontdekkingsreis door het kerklied. Het belooft een inspirerende avond te worden. Een avond waarop we luisteren, maar ook meezingen dus actief meedoen. De avond begint om  20.00 uur in de Johanneskerk. De toegang is gratis, al is een vrijwillige bijdrage natuurlijk altijd welkom. De consumpties zijn deze avond voor eigen rekening.

Gespreksmiddag/avond

Woensdag 24 en donderdag 25 januari 2024 in gesprek in de Johanneshof

Met elkaar in gesprek gaan. Het is een waardevol onderdeel van het kerk-zijn. Bij deze activiteit zijn er volop mogelijkheden om een onderwerp aan te kaarten. Letterlijk, want de kaarten van het spel ‘Samenspraak’ komen op tafel en nemen ons mee op een ontdekkingstocht door de wereld van geloof en het dagelijks leven. U bent van harte welkom op woensdagmiddag 24 januari om 14.30 uur of op donderdagavond 25 januari om 20.00 uur. Zoals altijd is de toegang gratis.

Kerkbalans 2024

Geef vandaag voor de kerk van morgen, Actie Kerkbalans 2024

Zaterdag 23 januari is de Actie Kerkbalans van start gegaan. Het thema is ook dit jaar ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Tijdens deze Actie krijgen leden van onze gemeente een brief met het verzoek voor een jaarlijkse financiële bijdrage. We hopen dat we ook in 2024 weer op u mogen rekenen! Want alleen zó kunnen we een kerk zijn én blijven die een positief geluid laat horen in wereld vol zorgen!

 

Top2000 kerkdienst, 21 januari

Zondag 21 januari AKZ Top2000-kerkdienst ‘Het complot van God’

Zoals reeds eerder aangekondigd is de Top2000 dienst dit keer op zondag 21 januari. In tegenstelling tot andere jaren is de dienst ‘s avonds om 19.00 uur, hiermee komt de ochtenddienst te vervallen. Dit jaar hebben we n.a.v. alle onrust en drukte in de samenleving gekozen voor de uitdagende titel: Het complot van God. Hoe dit uitgewerkt gaat worden? Dat gaan we nog niet verklappen, dus wij hopen u zondag te mogen begroeten.