‘Kom es an!’-middag Paleis het Loo

Onder de naam ‘Kom es an!’ organiseert de Johanneskerk diverse leuke, boeiende en gezellige middagen. Op maandagmiddag 16 oktober brengen we in de Johanneshof, in woord en beeld een bezoek aan Paleis het Loo. In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo. Ernaast liet het jonge echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. Meer dan drie eeuwen was Het Loo het zomerpaleis van de Oranjevorsten.

Het huidige paleis Het Loo neemt de bezoekers mee in de tijd en het leven van diverse bewoners. Van pracht en praal tot de eerste sobere douche: er valt van alles te zien! Maar ook buiten het paleis valt er veel te genieten, zoals in de prachtige paleistuin of de koninklijke stallen.

De middag wordt geleid door Hans Hinkamp die niet alleen vertelt over het paleis maar ook over een stukje geschiedenis. Bijzonder aan de Oranje-geschiedenis is dat er twee ‘reeksen’ Willems zijn. Hoe komt men aan de naam ‘Oranje’ en wat is een stadhouder?

De middag begint om 14.30 uur met een kopje koffie/thee. De toegang is gratis. Bij de uitgang is er de mogelijkheid ons te steunen met een vrije gift. Of het nu is voor het onderwerp of voor een stukje gezelligheid: iedereen is van harte welkom!

 

Vort met de Freule van Dorth

Maak op uniek wijze kennis met de Freule van Dorth! De Freule van Dorth heeft de twijfelachtige eer de eerste vrouwelijke politieke gevangene in Nederland te zijn die door een militaire rechtbank is veroordeeld en geëxecuteerd. De executie is in 1799 uitgevoerd. Op haar sterfdag, 24 november, om 20.00 uur, is er in de Johanneskerk een theatervoorstelling die het leven van de Freule tot leven brengt.

Heel bijzonder dat dit stuk gespeeld wordt op de plaats waar ze haar laatste rustplaats heeft gevonden. Ook voor de spelers zal het een speciale ervaring zijn in de kerk op te treden. Hermi Hartjes en Wouter ten Pas brengen deze sterke vrouw op indrukwekkende wijze ten tonele.

De voorverkoop is gestart. Om kaartjes te bestellen: klik hier

Kom in actie voor de Voedselbank

De Stichting Voedselbanken Oost-Achterhoek deelt wekelijks voedselpakketten uit aan
huishoudens, die niet meer in staat zijn om zelf dagelijks voor voldoende eten te zorgen.

Protestantse gemeente Lichtenvoorde. In het kader van Dankdag voor Gewas en Arbeid op 1 november a.s. gaat de diaconie, samen met de werkgroep PR/communicatie een inzamelingactie houden voor de Voedselbank Oost-Achterhoek. Vanaf 1 oktober zullen er in de Johanneskerk (in de hal onder de toren) en in het wijkcentrum Johanneshof kratten staan, waarin u voedsel en andere producten voor de voedselbank kunt deponeren. In de kerkdienst van zondag 5 november willen we hier aandacht aan besteden en het project afsluiten.

Wat gaat er zoal in ons voedselpakket?
 Koffie/thee/suiker
 Rijst/macaroni/spaghetti/mihoen/enz.
 Droge mix-kruiden voor nasi/bami
 Crackers/ontbijtkoek/beschuit/brood/enz.
 Groenten/fruit (in blikjes of potten)
 Potten jam/pindakaas/chocopasta/pastasauzen/enz.
 Soep in blik
 Wasmiddelen
 Shampoo/deodorant
 Tandpasta/tandenborstels
 Maandverband
De voedselbank is altijd op zoek naar meer en gevarieerd(er) voedsel voor haar cliënten. De enige voorwaarde is dat goederen kwalitatief nog goed zijn en dat de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken.

Startzondag 24 september

Op 24 september om 10.00 uur zal in de Johanneskerk de feestelijke start van het nieuwe kerkelijk jaar zijn. Wilt u, voor een extra feestelijk tintje, een paar bloemen meenemen? Carelien Lensink zal hiervan dan een mooi arrangement maken dat tijdens de dienst een plekje vooraan in de kerk krijgt.

In de dienst zal het nieuwe programma van Vorming en Toerusting voor het seizoen 2023-2024 gepresenteerd worden. Aan het einde van de kerkdienst ontvangt u het nieuwe programmaboekje, waarin ook allerlei andere activiteiten en groepen binnen onze kerkgemeenschap een plekje hebben gekregen. U krijgt, kortom, ons visitekaartje mee naar huis.

Voorganger in deze dienst is ds. Hans Hinkamp en de organisten zijn Johan Meerdink en Bas Tieltjes. En zoals elke zondag staan na de dienst koffie, thee en frisdrank voor u klaar in de Johanneshof. Daarnaast kan iedereen die dat wil deze zondag daar ook meedoen aan een leuk spel.

Als afsluiting bieden we u een buffet aan, bestaande uit soep, broodjes en heerlijke salades. Dit buffet wordt verzorgd door Carelien en Jan Lensink, Henny en Jan Ter Horst en Sjors Tamminga. De middag wordt om 14.00 uur afgesloten.

Voor deelname aan zowel het spel als het buffet dient u zich wel even op te geven. Hiervoor ligt een opgavelijst in Johanneshof. U mag u ook telefonisch aanmelden bij Sjors Tamminga via nr. 0544 – 37 27 52 of per mail via sjors.tamminga@kpnmail.nl. De sluitingsdatum voor opgave is 18 september.

1e Kom es an middag over ‘boerenleven toen en nu’

Maandagmiddag 18 september start in de Johanneshof een serie gezellige samenkomsten onder de noemer ‘Kom es an!’. De middagen beginnen om 14.30 uur en staan open voor eenieder die interesse heeft, ongeacht geloof, leeftijd enzovoort. De bijeenkomsten duren twee maal drie kwartier en in de pauze wordt er een kopje koffie of thee aangeboden. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. Deze eerste keer krijgen we een inkijkje in het ‘boerenleven vroeger en nu’.

Meer informatie: klik hier…

Jongerenkerk: escaperoom Johanneskerk

Jkerk: Escaperoom ‘Petrus in de gevangenis’
Het nieuwe seizoen voor de Jongerenkerk beginnen we op zaterdag 16 september om 17.00 uur in de kerk. Met deze keer een heel bijzondere (ont)spannende activiteit. De kerk verandert deze keer in een ‘escaperoom’. De jongeren zullen worden opgesloten en krijgen een uur de tijd om verschillende opdrachten uit te voeren en puzzels op te lossen. Als het goed is moet het op die manier lukken om weer vrij te komen.

Dit programma is ontleend aan het verhaal over Petrus, die opgesloten was in de gevangenis. Het vraagt ook aandacht voor mensen die nu vanwege hun geloof gevangen zitten. Na afloop gaan we samen wat eten om bij te komen. Geef je wel even op, zodat we weten op hoeveel personen we kunnen rekenen! Opgeven kan tot vrijdag 15 september, 16.00 uur, via: info@pkn-lichtenvoorde.nl

Expositie Lidy Niënhuis-Wiegerinck

In onze Johanneshof is weer gratis een nieuwe expositie te bewonderen. Deze keer met prachtige kleurrijke schilderijen van Lidy Niënhuis-Wiegerinck – portret- en dieren schilderen. Een kennismaking.

Al in mijn vroege jeugd was ik veel bezig met potloden en kleurpotloden, maar ook met waterverf. Hier kon ik me uren mee vermaken! Daarna heb ik een aantal jaren weinig getekend en geschilderd, o.a. door studie en andere bezigheden. In de jaren ’90 begon het toch weer te kriebelen om me creatief te kunnen uiten door middel van schilderen en ik nam aquarelleer lessen bij verschillende leraren/leraressen. Ook heb ik andere technieken uitgeprobeerd, zoals schilderen met acrylverf. Het werken met acryl is een techniek waarbij je snel moet werken, omdat anders de verf snel uitdroogt!

Uiteindelijk ben ik in 2003 begonnen met schilderlessen in olieverf bij Atelier The Mad House te Lichtenvoorde, waar ik nog steeds met heel veel plezier schilderlessen volg. Dat plezier heeft ook te maken met het uitwisselen van informatie en ervaring met medecursisten. Ook is het bezoeken van
musea leerzaam. Olieverf ervaar ik op dit moment als het fijnste en prettigste materiaal om mee te werken. Het is fijn om meerdere lagen over elkaar te schilderen en daardoor zijn de kleuren dieper en intenser.

Favoriete onderwerpen die ik meestal schilder, zijn portretten van mens en dier, aan de hand van foto’s. Hierin probeer ik het karakter of de uitstraling van mens of dier te vangen. Toch ga ik voor nog meer uitdagingen om bijvoorbeeld van een aantal foto’s een mooie compositie in een schilderij te krijgen!

We hopen op een grote belangstelling en voel je welkom om deze expositie te bezoeken! De Johanneshof is altijd open na kerkdiensten, op zondagochtend. Iedere woensdagochtend is er een vrije inloopochtend, van 9.30 – 11.30 uur. Iedereen is van harte welkom!

‘1627 door mijn ogen – verhalen uit de stad’

Misschien heeft u het al gezien? Voor onze prachtige Johanneskerk staat een silhouet van cortenstaal. Wat is het verhaal achter dit beeld? Ontdek het zelf! Het silhouet maakt onderdeel uit van de interactieve route ‘1627 door mijn ogen’ Het silhouet bij de kerk is voorzien van een QR-code en vertelt het verhaal over de bouw van de Johanneskerk. De app ‘1627 door mijn ogen – verhalen uit de stad’ is een initiatief van de gemeente Oost Gelre, en kwam mede tot stand met een bijdrage van de Provincie Gelderland. In deze app ontdek je de verhalen van dertien mensen tijdens het beleg van Grol in 1627. Je vindt ze ook levensgroot terug in Lievelde, Groenlo en Lichtenvoorde.

Stiltewandeling op zaterdag 19 augustus

We trekken de stoere stappers aan voor weer een prachtige stiltewandeling. Het is een heel mooie ervaring om in een groep in stilte te genieten van de mooie Achterhoekse natuur. Het wandeltempo is iets minder dan vijf km/uur. We beginnen altijd met een gedicht ter bezinning en wandelen deze keer zo’n drie kwartier in stilte. Op onze pauzeplek staat de koffie en wat lekkers voor ons klaar. Na de pauze lopen we in ongeveer een half uur samen terug naar de startplaats. Vertrek: Om 13.30 uur verzamelen we in de Johanneshof. Van hieruit rijden we gezamenlijk naar het beginpunt van de wandelroute. Waar precies? Dat laten we graag een verrassing zijn. Deelnamekosten € 5,-. Graag contant betalen in de Johanneshof. Opgeven uiterlijk de dag voor de wandeling, via: info@pkn-lichtenvoorde.nl Het doorgaan van de wandeling is afhankelijk van het weer.

 

13 augustus AKZ-dienst in de openlucht m.m.v. Popkoor Friends

Vorig jaar was het een fantastische dienst om mee te maken: de oecumenische openluchtdienst in de prachtige tuin van KoffieSköpke De Olde Maot, aan de Oude Maat 2, in Zieuwent. Direct na afloop werd al besloten: dit moeten we vaker doen. Die belofte wordt op zondag 13 augustus ingewilligd, met om 10.00 uur weer een kerkdienst in de openlucht.

Deze dienst is een samenwerking van de protestantse gemeente Lichtenvoorde en de locatieraad Zieuwent van de r.-k. parochie. Voorgangers zijn ds. Hans Hinkamp en mevrouw Betsy Hummelink. Muzikaal zit het wel goed. Wat wil je als je de medewerking hebt van het koor Friends uit Lichtenvoorde, o.l.v. Johan Klein Nibbelink. We hopen dan ook op een tuin vol vrienden en vriendelijke mensen. Er zijn wel stoelen aanwezig, maar je kunt ook een eigen tuinstoel meenemen. Na afloop is er koffie. Dus graag tot ziens!