Mo’j ‘s kieken!

Bij de Johanneshof, naast de Johanneskerk, worden regelmatig prachtige schilderijen en foto’s geëxposeerd. Beelden waar meestal wel een verhaal achter verscholen ligt, waarom maakte diegene nou juist die foto of dat schilderij? Onlangs werd er een nieuwe expositie geopend, van Elly ten Pas. Ik heb de stoute klompen aangetrokken, en heb met Elly afgesproken om te ontdekken wie er schuil gaat achter die mooie kunstwerken.

Elly is geboren en getogen te Winterswijk als dochter van een bloemist. Net als Lichtenvoorde kent ook Winterswijk een Bloemencorso en niet te vergeten de volksfeesten. Vroeger waren er nog niet zoveel corsowagens vertelde Elly mij, men versierde toen gewoon de fiets met bloemen! Dat kan ze zich nog goed herinneren. Haar broer trede in vaders voetsporen en is nu ook bloemist. Elly zelf volgde de opleiding kinderverzorging/ jeugdverzorging. Daar kwam ze voor het eerst echt in aanraking met teken-, en schilderopdrachten. Haar onderwijzeres was groot fan van de Nederlandse kunstenaar Escher verteld Elly. Haar opdrachten waren dan ook altijd een beetje gek! Elly lacht als ze hier aan terugdenkt. Escher tekende vaak onmogelijke objecten en constructies. Bij fysiotherapie in Winterswijk zag Elly een expositie van Atelier Bubastis uit Bredevoort. Ze was onder de indruk van het zeer gedetailleerde werk van sommigen, dat wilde zij ook leren!

Vroeger schilderde Elly vooral met acrylverf, tegenwoordig eigenlijk alleen nog met olieverf. Deze verf is veel transparanter, legde ze mij uit. Je moet meerdere lagen aanbrengen voor je de gewenste kleur hebt, waardoor er vanzelf ook meer diepte ontstaat. Al die lagen moeten wel goed drogen voor je er weer overheen kunt schilderen, rood soms wel twee weken! Tijdens de lessen bij Bubastis in Bredevoort werkt Elly dan meestal ook aan meerdere doeken tegelijk, dan kun je gewoon door schilderen. Het verzinnen van een onderwerp is geen probleem voor haar. Meestal schildert Elly aan de hand van een foto. Ondertussen heeft ze tientallen mooie foto’s die ze graag nog eens op doek zou willen overbrengen. Het allerliefst zou Elly willen leren om te schilderen zonder voorbeeld, gewoon vanuit je eigen fantasie. Geheel vrij werk. Het drieluik ‘‘Droomlandschap’ dat in de Johanneshof te bewonderen is, schilderde zij zonder voorbeeld. Vooral de schaduwen zijn dan een enorme uitdaging verzekerde Elly mij. Wanneer zij haar ‘eigen kleuren’ gebruikt, vliegt het werk op het doek!

Creativiteit speelde altijd al een grote rol in het leven van Elly. Zo werkte zij in het verleden bijvoorbeeld bij Hobbywinkel Pipoos en gaf zij thuis demonstraties. Met haar eigen drie kinderen werd er ook veel geknutseld. Buurtkinderen die aankwamen wilden graag meedoen, en zo werden er heuse knutselmiddagen georganiseerd. Kleinzoon Lex (6 jaar) schildert graag met oma Elly. Hij is onmundig trots op het grote schilderij ‘Beestenboel’, allerlei Afrikaanse dieren in hun natuurlijke habitat dat Elly schilderde voor zijn slaapkamer. Als de vriendjes van Lex het prachtige doek zien, vragen ze altijd vol bewondering: ‘Heeft jouw oma dat geschilderd?’ Als dank schilderde Lex ook iets voor Elly: oma aan het schilderen.

In het dagelijks leven werkt Elly bij Estinea, op de activiteitenlocatie Kruidentuin de Mallumse Molen in Eibergen. Een mooiere werkplek is er niet, glimlacht ze. Daar houd ze zich eigenlijk weinig bezig met tekenen en schilderen, meer met houtwerkzaamheden. Ook dat is haar niet onbekend. Vroeger op zolder hadden Elly en haar man Henk een hele afdeling met eigen gemaakte houten marionetten poppen. Al wandelend langs de schilderijen in de Johanneshof vertelde Elly mij over de achterliggende vaak persoonlijke verhalen. Schilderen is emotie, tijdens het werken ontlaad en verwerk je dingen. Dat gebeurt gewoon. Toen haar schoondochter het schilderij ‘Dauwdruppels’ voor het eerst zag, kon ze amper geloven dat het was geschilderd. Het lijkt wel een foto zei ze. En inderdaad, ook ik ben onder de indruk van de minimalistische details op het doek. Er hangt heel divers werk aan de muur, van schapen onder de bomen in het Eschpark tot een schitterend portret van hond Snoopy. Dat heeft heel wat moeite gekost lachte Elly, hij vertikte het om te poseren. Op een ochtend zat ik met een kopje koffie even aan de keukentafel, toen Snoopy ineens op de stoel tegenover mij ging zitten met een vragende blik in zijn ogen? Ach ja, koekjestijd! Dat moment heeft Elly prachtig weten vast te leggen op doek. De tip om haar schilderen in de Johanneshof te exposeren kwam van haar schoonmoeder die regelmatig de Johanneskerk bezoekt. Inmiddels heeft Elly al veel spontane en leuke reacties gekregen. Terecht, de schilderijen zijn prachtig. Ik kan iedereen van harte aanbevelen om ze zelf te gaan bekijken. Dit kan iedere woensdagochtend van 09.30 – 11.30 uur.