Uitvaartdiensten in Corona tijd

Een vraag die mij regelmatig gesteld werd in de afgelopen tijd was: ‘Hoe moet dat nu met een begrafenis? Of als er iemand overlijdt?’ Een begrijpelijke vraag. Want wat mag en kan er dan nog wel of niet?

Inmiddels heb ik hier de eerste ervaringen mee opgedaan, in het crematorium en in onze Johanneskerk.

Ieder afscheid brengt verdriet met zich mee. Maar afscheid moeten nemen onder beperkende omstandigheden is extra zwaar. Je kunt niet zomaar op bezoek en ook dan is afstand houden het devies.

Heel concreet betekent het dat afspraken veelal telefonisch of met beeldbellen moeten gebeuren. Zeker niet ideaal. Maar ondanks dat is het wel mogelijk om een waardig afscheid te kunnen houden. Met de opgedane ervaringen is het mogelijk om de richtlijnen na te komen zonder dat dit de boventoon voert. Over hygiëneregels zijn goede afspraken te maken.

Overigens werd juist het afscheid in heel kleine kring ook als heel bijzonder en heel persoonlijk ervaren. Misschien een kleine geruststelling: het kan wel degelijk om ook nu vormen te vinden voor een waardig afscheid. Mocht u er meer over willen weten, of voor andere vragen? Laat het mij rustig weten. Ieder afscheid vraagt om respectvolle en warme benadering.

Hans Hinkamp

Share