Woord uit de regio – Doorgeven

Woord uit de regio – Doorgeven

Show van Toon Hermans. Hij vertelt hoe hij aanzit aan een chique diner. Met allemaal hotemetoten. En gaande dat diner ontvalt hem: ‘heren, geef de appelmoes eens door’. Dan van schrik een hand voor de mond. Dat kun je daar helemaal niet zeggen: niet aan een chique diner.

Dan maar liever gewoon. Dat hoort erbij. Is zelfs iets wezenlijks: even iets doorgeven. Zo moet het zijn gegaan bij de spijziging van de vijfduizend.

Thema bij mijn intrede in mijn tweede gemeente. Jezus ging echt niet alle rijen af. Het begint bij Hem. En wij moeten het doorgeven. En daarbij blijkt, dat er genoeg is. Een wonder? Zeker! Tegelijk: doodgewoon. We leven ervan. Vaak realiseren wij ons nauwelijks hoezeer doorgeven een vitaal onderdeel van ons leven uitmaakt. Interactie: zonder dat hebben wij geen leven. Doorgeven: daarvoor moet je eerst ontvangen. Men zegt wel eens: het is zaliger te geven dan te ontvangen. Het is dan ook levenskunst om anderen die zaligheid

te gunnen. Daar leven we zelf ook van op. Alleen zo kunnen wij iets doorgeven. Anders drogen wij zelf op. Niet voor niets raadt men mantelzorgers: denk ook om jezelf.

Wat geef je door? Een geloof? Een levensbeschouwing? Zeker. Maar meer nog: hoe je in het leven staat. Het ligt meestal aan kleine dingen. Die uiteindelijk heel grote dingen blijken te zijn. De manier waarop je reageert op de ander. Of je alleen aan jezelf denkt of echt ruimte kunt maken voor een ander. Een luisterend oor. Een glimlach. Een beetje relativering. Gevoel voor humor. Daarmee kun je doorgeven. Vooral ook wat geloof voor jóu betekent.

In een moeilijke periode heb ik wel gedacht: heeft al mijn werk wel enige zin. Als mijn leven is geleefd: wat heb ik doorgegeven? En dan fladdert op mijn bureau

een brief van iemand, die mij vertelt hoe zij door mij op het pad is gezet om zelf predikante te worden. Fantastisch toch! Een glimlach van ‘Boven’.

Charlotte Goldschmeding, Emeritus predikante,
Oud advocate, nu: mantelzorgster (voltijdsbaan!)

Reageren? Dat kan! e-mail:  charlotte.j.m.goldschmeding@outlook.com

Share