Woord uit de regio – The rhythm of life

’s Ochtends springt mijn poes op de vensterbank, miauwt grommend en trekt haar bovenlipjes op: ze ziet een prooi. Ik kijk naar buiten en zie de eksters die in de hoge boom zitten. Ze zijn al vanaf januari bezig een nest te bouwen en kondigen mij een nieuwe levenscyclus aan.

Voor de natuur heeft alles zijn tijd: in de herfst trekt ze zich terug om krachten te sparen. Als de lente in aantocht is, maakt ze zich klaar voor de bloei. Gek dat de mens juist de wintertijd volpropt met vergaderingen en de biologische klok inruilt voor kunstlicht. Om vervolgens juist in de zomer rust/vakantie te nemen. Dat is tegennatuurlijk, en toch doen we het allemaal. ‘Monday I’ve got Friday on my mind’ zingt Oleta Adams in Rhythm of Life en suggereert vervolgens:

‘Mother Nature, Father Time, maybe it’s the family of man’? Zijn we losgezongen van de seizoenen en haar kenmerken?

Het Paasfeest en de afgelopen veertigdagentijd bieden ons de kans weer in het natuurlijk ritme te komen. We konden ons opmaken voor het Licht dat komt en dat ons energie geeft. Dit is het ideale moment om bij jezelf te rade te gaan: hoe ga jij 2021 anders beleven dan het vorige jaar? Wat geeft levenskracht? Welke keuzes maak je voor jezelf en voor een mooiere wereld? Wat laat je en waar investeer je in? Niet alleen mag je daarover nadenken in de tijd vóór Pasen, maar ook nu wanneer het leven rondom je zich opent. Laat ook je hart tot bloei komen, kom tot leven en vlieg de wijde wereld in!

En mijn poes? Zij is een ‘binnenkat’ en laat de vogeltjes hun nest bouwen. Ze laat de natuur haar gang gaan, hoe tegennatuurlijk dat voor haarzelf ook is!

Leander Grooten

Pionier De nieuwe Rank
Borculo e.o.
voorbereidend pionier
Winterswijk

Reacties welkom op info@leandergrooten.nl
en Whatsapp: 06-14847818

 

Share