Woord uit de regio Snoeien  – Groeien – Bloeien  

Woord uit de regio

– Snoeien  – Groeien – Bloeien –  

Rubriek voor tuiniers!
Jezus zegt: Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt.
(Joh. 15: 1 en 2)

gereedschap. Hier en daar werden in de winter de houtwallen in de Achterhoek ijverig gesnoeid. Het bijbehorende geluid maakte duidelijk dat het menens was. Sommige aardig opgeschoten struiken en bomen werden tot de grond toe afgezaagd. En dan maar hopen dat ze weer goed uitlopen, want dat is toch het doel van snoeien…. Snoeien dat doet pijn, zeker als je ziet dat er wel heel rigoureus te werk is gegaan.

Zelf ben ik dol op klimrozen, vooral de New Dawn, “Nieuwe Dageraad“ met zachtroze bloemen. Als die er zin in heeft kan deze roos in juni voor een waterval aan rozen zorgen. Maar ja eerst snoeien: dat doet pijn, voor de roos, maar ook als tuinier roep je geregeld au, als een pijnlijke doren in je vinger is blijven steken. Maar het dorre hout moet worden gesnoeid!

Zo is het ook in het leven, uit het pijnlijke komt soms iets moois tevoorschijn: het is altijd een combinatie: het goede en het kwade, het vrolijke en het verdrietige, de vreugde en de pijn. Zo vertelt Jezus ons over de Hemelse Tuinman die het snoeimes hanteert. En het compliment is dat mensen die vrucht dragen nog wel eens een bezoek van de Hemelse Tuinman kunnen krijgen voor nog grotere bloei. Dat hebt u vast al wel eens ervaren. Juist gelovige mensen gaan soms in hun leven door diepe dalen. Dan wordt het dorre hout van ons leven weggesnoeid, pijnlijk, maar wel met een positief resultaat. Door dat snoeiproces heen moeten we inniger verbonden worden met Jezus Christus, want zonder Hem kun je niets doen. Prachtige bloemen, een bloeiend leven, goede vruchten! Dat wens ik u toe in verbondenheid met Hem.

En geniet maar van deze meimaand: Bloeimaand

Jacqueline Krajenbrink – Bennink
Freelance predikante, pastor bij Zorgverlening het Baken in Elburg, was predikante van zorgcentrum de Lorentzhof te Leiden en heeft in verschillende gemeenten gewerkt.

Reageren? Mail naar: woorduitderegio@gmail.com

Share