Xenia

In de vergadering van 7 november 2019 heeft de Diaconie besloten om gedurende een periode van 3 jaar een drietal doelen extra financiële ondersteuning te geven. Naast de Mr. Huberstichting (een opvanghuis voor jongvolwassenen met een meervoudige beperking in Suriname) en Stichting Schuldhulpmaatje in Lichtenvoorde heeft de Diaconie als derde project Stichting Xenia in Leiden gekozen.

Wat is Xenia? Xenia is een logeerhuis/hospice voor jongeren tot 40 jaar met een ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte. Dat deze organisatie juist voor de leeftijdscategorie 16 tot 40 jaar hulp biedt, maakt dat zij uniek is: het enige jongerenhospice in Nederland!

psychosociale)  zorg nodig. In het ziekenhuis gaat het vaak alleen om je lichaam. Bij Xenia gaat het juist om de persoon zelf, om wie je van binnen bent, maar dan in een huiselijke omgeving waar juist jongeren zich prettig voelen.

Daarom is Xenia ook in hartje Leiden gesitueerd: jongeren kunnen, indien mogelijk, zo de binnenstad in, met vrienden naar het café of bioscoop.  Even kunnen leven alsof de dood niet nabij is. Nadenken over het naderende einde komt later wel. Ook als blijkt dat er geen later meer is…

Een van de gasten (30 jaar) verwoordde het als volgt: ”Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik!”. 

De zorg in een logeerhuis als Xenia wordt betaald door de zorgverzekeraars. Voor de exploitatie (huisvesting, inrichting, energie, verzekeringen, onderhoud) van het huis is jaarlijks heel veel geld nodig. De subsidie die Xenia hiervoor krijgt, is ontoereikend.

Daarom is Xenia voor haar voortbestaan
bijna volledig afhankelijk van donateurs.
De Diaconie ondersteunt haar graag!

Share