Woord uit de regio – Herfsttijd!

Het is alweer herfst aan het worden. De bladeren van de bomen beginnen steeds verder te verkleuren. Veel is er in de natuur aan het veranderen. Een verandering die heel herkenbaar is in de kleuren – maar ook in het proces van loslaten.

Kleuren: de herfst kent z’n prachtige warme kleuren – kleuren die heel bijzonder zijn met name als de zon erbij aanwezig is. Kleuren kunnen vaak heel veel betekenen in ons leven, niet alleen de kleuren in de natuur, maar ook in de geaardheid, de kleur van mensen. Zijn we saaie, kleurloze mensen of stralen we ook nog wat kleur uit?

Zonder kleur kan het leven saai zijn – niet voor niets is de felgele bloem het symbool van de Zonnebloem. Of noemen we wel eens: hij of zij is het zonnetje in huis. Maar… laten we zeker niet vergeten dat mensen ook kleur voor elkaar kunnen zijn – dat mensen kleur in elkaars leven kunnen brengen.

Aan de herfst kunnen we ook de beleving van loslaten verbinden – de natuur laat los – de bladeren vallen van de bomen – er vindt een veranderingsproces plaats. Herfstperiodes herkennen we ook in ons leven: tijden waarin het soms stormt en waarin we ook moeten loslaten. Mensen die ons lief zijn kunnen ons door de dood of door scheiding ontvallen. Of onze gezondheid geeft problemen waardoor we vertrouwde bezigheden tijdelijk of langdurig moeten opgeven. Een ontslagronde op het werk kan ons plotseling confronteren met verlies van onze baan en collega’s.

Loslaten kan een pijnlijk proces zijn. Maar tegelijk is het goed om te benoemen dat dit loslaten ook een beleving kan geven van dankbaarheid en rijkdom. Dankbaarheid voor het mooie, het waardevolle, het kleurrijke wat hij of zij heeft mogen beleven. Mooie – rijke – herinneringsmomenten om vast te houden. Kijkend naar de kale bomen, met de herinnering aan dat wat we los moesten laten, mogen we ook dankbaar zijn voor alle schoonheid, goedheid en liefde welke we mochten ontvangen en geven.

En… hoopvol wachten op de nieuwe lente.

Rien Baauw, Wichmond
werkte als pastor in PG Gemeente Doetinchem
Reageren?  Dat kan: rd.baauw@hetnet.nl

 

Share