Na ons de zondvloed – lezing

Op donderdag 20 oktober organiseert de commissie Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente te Lichtenvoorde een avond die niemand zou mogen missen. Immers, niemand kan meer ontkennen dat er ‘iets’ aan de hand is met ons klimaat.

Nota bene de niet-religieuze Franse filosoof Bruno Latour, merkte in een interview op: ‘We leven voor het eerst in een tijd waarin het verhaal van Noach de uitdrukking is van de echte nood die op dit moment heerst.’ Theoloog Hans Schravesande neemt deze avond over de klimaatcrisis het verhaal over Noach als uitgangspunt. Het verhaal is bij alle snel afnemende bekendheid met de Bijbel nog altijd actueel in onze taal en cultuur aanwezig. We bevragen het op de actuele boodschap voor onze tijd.

Geloof je dat het een crisis is of is het allemaal maar heel onzeker, zowel vanuit de wetenschap als vanuit complottheorieën? Welke verdringingsmechanismen spelen een rol, ook in kerk en theologie? De klimaatcrisis vertoont zich in toenemende mate als de grootste crisis van de aarde, in alle verwevenheid van mens en natuur. Hoe kunnen we als kerken daarin getuigen van de christelijke hoop? Schravesande is lid van de werkgroep ‘Theologie, kerk en duurzaamheid’ van de Raad van Kerken en heeft een lange geschiedenis met vragen rond theologie, milieu en klimaat.

De toegang tot de avond in de Johanneshof (naast de Johanneskerk) is gratis, maar een vrijwillige
bijdrage wordt op prijs gesteld. Consumpties zijn voor eigen rekening. U bent van harte welkom!

Info: Sjors Tamminga, 0544-37 27 52, mail: sjors.tamminga@kpnmail.nl

Share