Lichtgebed en Avondgebed

Zondag 28 februari, 10.00 uur: online kerkdienst vanuit de Johanneskerk. Iedereen is weer van harte welkom via kerkdienstgemist.nl, bij PKN Lichtenvoorde! In de dienst aandacht voor het project ‘de zeven werken van barmhartigheid’.

Deze keer is er ook weer ruimte voor een persoonlijk Lichtgebed. Wil jij graag voor iemand, een bepaalde situatie of gelegenheid, een lichtje laten aansteken dan kun je (tot aanvang van de viering) een email sturen naar: voorbede@pkn-lichtenvoorde.nl Je kunt ook gewoon contact opnemen met ds. Hans Hinkamp.

Wil je thuis meedoen met een eigen lichtje? Dat kan natuurlijk ook door een lichtje klaar te zetten (maar let wel op de veiligheid).

P.S. Iedere woensdag in de 40-dagentijd is er om 19.30 uur een Avondgebed te volgen op kerkdienstgemist.nl. Met liederen uit Taizé en medewerking van Johan Meerdink en Bas Tieltjes.

 

Verzoeknummers

Vanwege de coronamaatregelen kan er dit moment opnieuw weer wat minder. Onder de noemer ‘Less = more’ (minder is meer) willen we als Johanneskerk graag zoeken naar wat er wél kan. Nu er minder kan willen wij graan wat méér doen. Eén van de suggesties kwam van een gemeentelid: een verzoek. Zou het niet leuk zijn als mensen hun eigen favoriete kerklied, een andere lied of muziekstuk kunnen doorgeven? Een prima idee!

Dus als jij een mooi, hoopgevend of bemoedigend lied of muziekstuk hebt (of je favoriet kerklied?) laat het ons dan weten. Misschien dat je het dan binnenkort terughoort in of na een kerkdienst uit onze Johanneskerk. Als je er een toelichting bij wilt geven is dat welkom maar dat hoeft niet. We willen wel graag de naam van de aanvrager vermelden. Mocht je dat liever niet hebben laat het dan ook even weten. We zijn benieuwd naar de reacties. We hopen met de eerste verzoeknummers te kunnen starten op zondag 7 februari.

Je kunt een lied doorgeven via email: info@pkn-lichtenvoorde.nl

Kerkdienst gemist!

Vanwege een technische storing was er op zondag 17 januari geen kerkdienst via kerkdienstgemist. Het is ook niet mogelijk om achteraf terug te kijken.

Nieuwjaarsboodschap: Een offline jaar gewenst!

Nieuwjaarsboodschap: Een offline jaar gewenst!

Waar was u op 12 maart? De dag waarop de eerste lockdown werd aangekondigd? Ik was op werkbezoek in de classis Veluwe. We hadden inspirerende en indringende ontmoetingen met de kerkenraad van de Hervormde gemeente Elim in ‘t Harde, de kerkenraad van de dorpskerk in Hall en de voorgangers van de protestantse wijkgemeente ‘De Drie Ranken’ in Apeldoorn.

lees verder…

Geef de Johanneskerk de toekomst!

Geef de Johanneskerk de toekomst!

Vrijdag 22 januari tot en met vrijdag 5 februari 2021 staat in het teken van Actie Kerkbalans. We willen iedereen van harte uitnodigen om weer deel te nemen aan deze actie. Met elkaar kunnen we veel betekenen voor de samenleving waarin iedereen juist nu veelal op zichzelf is aangewezen.

De coronacrisis had, en heeft, grote gevolgen. Niet alleen voor die samenleving, ook voor ons als kerk. Nabijheid in de anderhalve-meter-samenleving vroeg om de nodige aanpassingen. Samenkomen zoals we gewend waren kon even niet meer. Het omzien naar elkaar moest ineens heel anders worden vormgegeven. Vanuit het oogpunt ‘wat kan er wèl’ hebben we hier zo goed mogelijk op ingespeeld met online kerkdiensten, berichten in de Elna en op Facebook, ansichtkaarten en natuurlijk het prachtige memoryspel.

Deze nieuwe manier van omzien naar elkaar bracht extra kosten met zich mee die we zonder enige aarzeling op ons hebben genomen. Anderzijds waren er minder inkomsten door het wegvallen van het collecteren op de vertrouwde manier. Uw steun in 2021 is daarom van een nog groter belang geworden willen we de Johanneskerk waarborgen voor de toekomst.

We hopen in 2021 weer veel mooie activiteiten op te kunnen starten zoals de AKZ-diensten, een aansprekend programma van Vorming en Toerusting en ontmoeting bij de koffie na de kerkdienst. Activiteiten met inhoud en ontspanning, waar u echt iets aan heeft. Ondanks alle beperkingen van deze tijd hebben we samen laten zien dat de Johanneskerk is blijven omkijken naar elkaar. Iets om trots op te zijn!

Het is belangrijk dat de Johanneskerk van betekenis kan blijven, ook in de toekomst. We hopen dan ook op wat extra financiële steun tijdens de Actie Kerkbalans 2021. Alleen samen geven we de Johanneskerk de toekomst!

De startbijeenkomst in de Johanneshof op vrijdag 22 januari 2021 zal er anders uitzien dan jullie gewend zijn. Wij gaan dit i.v.m. de geldende Corona regels op de volgende manier vorm geven: alle vrijwilligers met achternaam A t/m L kunnen de enveloppen ophalen tussen 18.30 – 19.15 uur. Alle vrijwilligers met achternaam M t/m Z kunnen de enveloppen ophalen tussen 19.30 – 20.15 uur. De enveloppen kunnen op dezelfde wijze weer worden ingeleverd op vrijdag 5 februari 2021. Uiteraard krijgen alle lopers ook nog een uitnodiging met deze informatie.

Alvast erg bedankt voor uw (extra) bijdrage in 2021.

40 dagen Kerk in Actie!

Geen carnaval | Wel vasten? Geen carnaval |Wel 40-dagentijd?
Geen 40 – dagen – tijd – diensten | Wel 40 dagen Kerk – in – Actie!

Het zal vreemd zijn voor onze rooms katholieke collega-gelovigen. Gewoonlijk was de vastentijd een vervolg op dagen plezier maken, eten en niet te vergeten drinken. Was het begin van de vastentijd, op Aswoensdag, het eind van de  carnaval (in de rest van het land het carnaval). Maar nu, geen carnaval. En toch zal  ook dit jaar op 17 februari, op Aswoensdag, de vastentijd beginnen. Zo als het er nu uitziet zonder kerkdienst, zonder askruisjes die op de voorhoofden van de gelovigen getekend worden. Maar wel in het besef dat de veertig doordeweekse dagen en zes zondagen voor  Pasen ingaan.

En wij? Wat doen wij? Wij protestanten waren nooit  zo van de carnaval. Maar de laatste jaren kwam in onze kerken ook steeds meer het besef van het bijzondere van die 40 dagen voor Pasen. Het werd geen vastentijd genoemd. Wel 40-dagentijd. Een tijd van bezinning. Van voorbereiding ook. Als je telt zie je dat de zes zondagen niet tot die veertig dagen gerekend worden. Zondagen zijn en blijven dagen van blijdschap, Van vieren dat de dood is overwonnen. Van vieren van het geloof in de Opstanding. . Daar passen geen peinzende of sombere gezichten bij.

In onze kerken zijn mogelijkheden te over om hulp te vragen bij dat bezinnen. Bijvoorbeeld bij Kerk in Actie.  Het thema dit jaar?

IK BEN ER VOOR JOU

lees verder…

Woord uit de regio – Doorgeven

Woord uit de regio – Doorgeven

Show van Toon Hermans. Hij vertelt hoe hij aanzit aan een chique diner. Met allemaal hotemetoten. En gaande dat diner ontvalt hem: ‘heren, geef de appelmoes eens door’. Dan van schrik een hand voor de mond. Dat kun je daar helemaal niet zeggen: niet aan een chique diner.

Dan maar liever gewoon. Dat hoort erbij. Is zelfs iets wezenlijks: even iets doorgeven. Zo moet het zijn gegaan bij de spijziging van de vijfduizend.

lees verder…

Christmas carols

Op weg naar Kerst! Na de kerstverhalen vorige week (nog terug te zien op kerkdienstgemist.nl) vanavond, maandag 21 december, om 19.30 uur onze Christmas carols.
Deze keer geen afgeladen volle kerk met grootse samenzang. Maar het wordt zeker weer de moeite waard! Natuurlijk klinken er bekende kerstklassiekers alleen nu in een ander jasje. Er is mooie instrumentale muziek, een lichtgebed, gedichten en een kerstverhaal. Dit wordt afgewisseld met prachtig gezongen liederen in een eigentijds vorm (opnames) van de groep Pentatonix. Hier een voorproefje (maar dit lied zit er niet bij!)

Kerstgroet uit Herold

Door onze vrienden uit de partnergemeente Herold (Duitsland) kregen wij het volgende mooie gedicht doorgestuurd als Kerstgroet. Uiteraard wensen wij ook hen goede feestdagen en en gezond 2021!

Eines der schönsten Gedichte dieser Zeit… wie ich finde! ♥️🙏

Hoffnungslicht

Das Leben bremst, zum zweiten Mal,
die Konsequenzen sind fatal,
doch bringt es nichts wie wild zu fluchen,
bei irgendwem die Schuld zu suchen,

lees verder…

Kerkdiensten gaan online

Vanwege de corona lockdown zien we tot nader order als kerk af van kerkdiensten met bezoekers. De diensten zijn online te volgen via kerkdienstgemist.nl bij ‘PKN Lichtenvoorde’. Op dit moment is het van belang om contactmomenten te beperken. Als kerk nemen we daarom onze verantwoordelijkheid. We begrijpen dat dit door velen als heel spijtig zal worden ervaren en hopen dat het over enige tijd weer mogelijk is om op verantwoorde wijze elkaar weer in de kerk te kunnen ontmoeten.

Alle eerder gemaakte reserveringen komen hiermee te vervallen. Dit geldt ook voor de vieringen rond Kerst. Natuurlijk gaan we door om online ons best te doen om goed verzorgde kerkdiensten te blijven aanbieden.